Benauwdheid bij baby’s en kinderen; een homeopatische behandeling

Blije kinderen

Oorzaken benauwdheid

Benauwdheid kan heel bedreigend zijn en kan veel verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen is dit vaak t.g.v. een infectie van de bovenste luchtwegen of allergie (huisstofmijt, dieren en pollen). Herkenbaar is de moeilijke- en/of piepende-ademhaling, de hoestbuien en de secundaire symptomen (vaak ook de “oortjes” die meedoen), slaapproblemen en vermoeidheid. 

Ook al is astma de meest voorkomende ziekte bij kinderen, deze diagnose wordt niet snel gesteld bij kinderen tot 6 jaar omdat bepaald noodzakelijk onderzoek nog niet mogelijk is. Bij kinderen met astma is 80% ook allergisch!

Virussen als oorzaak

Peuter en kleuters kunnen makkelijk virusinfecties oplopen en zijn dan ook vaak verkouden (snotneuzen). Wanneer een virus de oorzaak is, zal meestal het natuurlijk verloop worden afgewacht.
Keelontsteking is in 80% van de gevallen viraal. Pseudokroep is voor kinderen en ouders een beangstigende situatie. Het manifesteert zich doorgaans plotseling tijdens de nacht bij een al aanwezige verkoudheid. Ook dit is een virusinfectie van het slijmvlies van de keel en de luchtpijp, met heftige blafhoest en een piepende adem, benauwdheid en heesheid.

Als het kind jonger dan 3 maanden is, kunnen sommige virusinfectie een heftig ziektebeeld geven, denk aan het RS-virus waarbij vaak zuurstof toediening nodig is. Kinderen jonger dan 2.5 jaar die op een kinderdagverblijf zitten, hebben vaker last van luchtweg- en oorinfecties. Het goede nieuws is dat zij tijdens de lagere schoolperiode minder problemen met deze infecties krijgen dan kinderen die geen, of op latere leeftijd, opvang hebben gehad.

Wie kan de klachten behandelen

Bij twijfel over de ernst van de situatie is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zal vaak de keuze maken tot ‘luchtwegverwijder’ en ontstekingsremmers. Soms is dit noodzakelijk, maar om dit te voorkomen is het verstandig om de weerstand te verhogen. Er zijn meerdere therapieën en mogelijkheden om de weerstand te verhogen, homeopathie is hier één van.

Weerstand

Wanneer je weerstand laag is ben je vatbaarder voor infecties zoals de griep of verkoudheid. Ook kunnen infecties bij mensen met een verlaagde weerstand heftiger verlopen dan bij mensen met een gezonde weerstand. De algemeen bekende maatregelen als rust, reinheid en regelmaat op het gebied van goede voeding, voldoende rust nemen, hygiëne en voldoende beweging, kunnen al een hoop problemen voorkomen en oplossen. De weerstand wordt voor het grootste deel (70-80%) in de darmen bepaald!

Vooral de laatste tijd wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Martin Blaser is een internationaal toonaangevende microbioloog die al dertig jaar onderzoek doet naar bacteriën in het menselijk lichaam. Hij laat het grote nadeel van antibiotica zien en hoewel het gebruik hiervan soms noodzakelijk is, ook medeschuldig is aan medische problemen die het eigenlijk zou moet op lossen.

Praktijkvoorbeelden benauwdheidsklachten en weerstand

In onze praktijk zien we veel kinderen, zo zijn er altijd wel kinderen onder behandeling met luchtwegproblemen, allergieën en weerstandsproblemen. Veel van deze kinderen zien we goed opknappen als gevolg van de behandeling, uiteraard groeien sommige kinderen als vanzelf over deze problemen heen.
Enkele recente voorbeelden van de afgelopen maanden:

Ilse 4 jaar

De reden om te komen is de lage weerstand en slaapproblemen. “Slechte start” bij de geboorte, Ilse heeft 2 weken in de couveuse gelegen en daarna nog 3 weken in het ziekenhuis moeten blijven. Haar hele ontwikkeling verloopt langzaam. De huisarts spreekt van “onrijpe longen”, er zijn al meerdere antibioticakuren gegeven voor luchtweginfecties, die gepaard gingen met piepende ademhaling. Het lijkt wel of Ilse alles ‘oppakt’ wat langs komt, vertellen haar ouders. Drie maanden na de start van de behandeling stellen we de volgende controle afspraak uit tot over 4 maanden omdat het zo goed gaat met Ilse. Ze slaapt lekker en is wel al een keer verkouden geweest maar nu zonder piepende ademhaling, met een paar dagen was het gewoon weer over.

Anouk 2 jaar oud

Chronisch hoesten en ademhalingsproblemen zijn de problemen waarmee Anouk komt.
Ondanks de medicatie van de kinderarts verandert er niet veel. De klachten blijven met grote regelmaat opspelen en men hoopt dat zij er overheen zal groeien. Vrij snel na de eerste behandeling bij ons, ontstaat een duidelijke verbetering en na het derde bezoek gaat de moeder met de arts overleggen om de medicatie af te mogen bouwen. Wij besluiten Anouk de komende tijd nog te blijven volgen, om hopelijk zo te komen tot het punt waar Anouk helemaal medicatie vrij kan zijn.

Homeopathie is voor kinderen van alle leeftijden, met uiteenlopende klachten. Kinderen reageren vaak heel goed op homeopathische geneesmiddelen. Ze knappen weer op, raken weer in balans, krijgen meer weerstand, worden rustiger en gaan zich beter ontwikkelen. Het is juist voor kinderen… ga voor een gezonde start!

Toegift

Terwijl ik dit schrijf brengt het laatste nieuws van donderdag 20 oktober 2016 op NU.nl:
In de Europese ziekenhuizen sterven jaarlijks 91.000 mensen aan infecties die ze ter plekke hebben opgelopen. Dat heeft een nieuwe studie uitgewezen. Het aantal patiënten dat in een kliniek besmet raakt wordt geschat op 2,6 miljoen.
Het onderzoeksteam werd geleid door de Italiaan Alessandro Cassini, verbonden aan het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC). Hij maakte gebruik van gegevens die in 2011-2012 zijn verzameld in dertig landen met in totaal 510 miljoen inwoners.
Laten wij dus proberen om zo lang mogelijk weg te blijven uit de ziekenhuizen.

Jos van Kooten