Blog

Blaasontsteking

Wanneer zelfzorgmiddelen als cranberrysap en veel drinken niet meer helpen en zich antibioticakuur na kuur zich aandient is het wellicht tijd om een verder te kijken.

Als iemand met chronische klachten bij een homeopaat komt, wordt in een uitgebreid gesprek precies op een rijtje gezet “hoe iemand in zijn vel zit”, dus niet alleen de symptomen van de klacht zelf, maar ook hoe iemand verder lichamelijk functioneert. Daarnaast wordt ook bekeken, welke levensomstandigheden mogelijk invloed hebben op het lichamelijk functioneren. Iemand met een blaasontsteking is niet “een blaas” maar een mens met een blaasontsteking. En omdat ieder mens anders is, hebben niet alle mensen met blaasontsteking baat bij hetzelfde homeopathische middel. Niet de blaasontsteking moet worden genezen, maar het lichaam moet in staat worden gesteld zelf de ziekteverwekker aan te kunnen. Een homeopathische behandeling van welke klacht dan ook is dus nooit standaard, maar altijd strikt individueel. Door de basisgezondheid en de basisweerstand te verbeteren, helpt homeopathie het lichaam, om zélf ziektes aan te kunnen. En op die manier is er minder vaak medicatie zoals antibiotica nodig. 

Het uitgangspunt van de homeopaat is dus niet zozeer het bestrijden van de klachten, maar het ondersteunen van de eigen geneeskracht. Zeker ook in het geval van een blaasontsteking.

Benauwdheid bij baby’s en kinderen; een homeopatische behandeling

Oorzaken benauwdheid

Benauwdheid kan heel bedreigend zijn en kan veel verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen is dit vaak t.g.v. een infectie van de bovenste luchtwegen of allergie (huisstofmijt, dieren en pollen). Herkenbaar is de moeilijke- en/of piepende-ademhaling, de hoestbuien en de secundaire symptomen (vaak ook de “oortjes” die meedoen), slaapproblemen en vermoeidheid.  Lees verder “Benauwdheid bij baby’s en kinderen; een homeopatische behandeling”

Homeopathie bij lage rugpijn

129 patiënten met chronische lage rugpijn waarvan het merendeel eerder conventioneel behandeld werd, namen deel aan een onderzoek aan het Institut für Sozialmedizin, Epidemiologie und Gesundheitsökonomie (Charité Universiteit, Berlijn). De impact van de homeopathische behandeling op de levenskwaliteit werd geëvalueerd met inachtname van de diagnose, ernst van de symptomen en beroep op bijkomende zorg.

De onderzoekers kwamen tot het besluit dat geïndividualiseerde homeopathische behandeling effectief is bij lage rugpijn met toename van de levenskwaliteit en verminderde afhankelijkheid van bijkomende zorg. Het aantal patiënten dat verder conventionele medicatie nam voor lage rugpijn werd gehalveerd.

Artikel via:
Vereniging Homeopathie

Kind met benauwdheidsklachten

Deze Casus gaat over een kind dat last heeft van benauwdheid, enorme eetlust, drukte en oorontstekingen. De casus is geschreven door Marian van Kooten voor het homeopathienetwerk.

Max is 1 jaar als hij met zijn ouders op consult komt. De spreekkamer lijkt twee keer zo klein als anders door alle drukte die Max maakt, hij speelt met zijn oudere zus, maar Max is haar in alles de baas. Alles wat hij doet, doet hij met enorme intensiteit, spelen, huilen als hij valt en ook zijn eetlust is enorm. De reden dat Max hier is, is zijn terugkerende benauwdheid, hij heeft dit al vanaf zijn geboorte. Hiervoor gebruikt hij dagelijks Ventolin. Gewone babymelk krijgt hij niet meer, daar wordt de benauwdheid erger van. Ook heeft hij al diverse antibiotica kuren gehad vanwege terugkerende oorontstekingen. Binnenkort worden zijn keel en neusamandelen eruit gehaald en worden er buisjes in zijn trommelvlies gezet, zodat bij een ontsteking de pus direct kan worden afgevoerd en er minder pijn zal zijn.

Naast de benauwdheid kan hij ook flink hoesten, een harde en diepe hoest. Bij de hoest maar ook bij de oorontsteking kan Max hoge koorts hebben, ook bij het tanden krijgen had hij hoge koorts.

Het slapen is voor de ouders van Max een bron van vermoeidheid. Max slaapt 1 nacht per week door, de andere nachten wordt hij 1 keer per nacht wakker, maar dan huilt hij ook twee tot drie uur achter elkaar. Alles is al geprobeerd, troosten, bij pappa en mamma in bed, een flesje, negeren, maar niets helpt, het blijft een paar uur huilen en dan verder slapen. Dit maakt dus dat zijn ouders op hun tandvlees lopen.

Zoals eerder genoemd doet Max alles intens, hij kan goed met andere kindjes spelen op het kinderdagverblijf, maar het moet wel gaan zoals hij wil. Hij kan geen nee accepteren, kan zich dan boos en driftig op de aarde neerstorten. Angsten kent Max niet, alles is leuk en uitdagend voor hem, het leven is een feest. Hij is heel beweeglijk en sterk. Als hij ziek is wordt hij anders, gaat aan vader of moeders been hangen en huilt om alles.

Gebaseerd op zijn klachten en zijn karakter geef ik de ouders een homeopatisch middel voor Max mee. Een maand later komt de familie weer terug, het is heel goed gegaan. De ouders vinden het wonderpillen die Max heeft gehad, hij is direct goed gaan slapen en dus ook zijn ouders. Zij zeggen het eerste jaar met Max was echt afzien, het is een fantastisch kind, maar wel slopend, het is heerlijk dat je een hele nacht door kan slapen. Max is daarnaast meer gaan praten en hij kan beter nee accepteren, wordt niet meer zo intens driftig. De Ventolin, is niet meer nodig geweest ook niet bij de verkoudheid die hij een paar dagen had. Hij heeft geen last meer gehad van zijn oren, zijn ouders hebben de afspraak bij de KNO arts afgezegd.

We spreken af dat we het even aankijken. Na nog eens twee maanden ronden we het af Max is een gezonde ondeugende peuter, hij ontwikkeld zich goed en als hij verkouden is, dan komt hij hier zonder benauwdheid zelf weer overheen.

Dit is heerlijk werken, een peuter klachten vrij maken en de ouders blij omdat hun kind weer gezond is en zij lekker slapen en daardoor plezieriger in het leven staan. Het lukt niet altijd zo snel en zo goed, maar dit is wel wat je als homeopaat het liefst ziet.

Marian van Kooten | Homeopaat in Houten.

Nieuw concept gezondheid

Al jarenlang heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een duidelijke definitie voor gezondheid. Gezondheid is een toestand van compleet welbevinden. Een gezond mens is niet alleen fysiek gezond, maar er is ook sprake van een geestelijk en sociaal welbevinden. Onderzoeker Machteld Huber vindt het een definitie die niet langer voldoet. Ze wijst erop dat volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie praktisch iedereen een patiënt is die doorlopend behandeling nodig heeft. En dus is het tijd voor een nieuwe definitie van gezondheid. Eentje die past in deze tijd.

Nieuwe definitie
In samenwerking met de Gezondheidsraad en ZonMw komt Huber – na gedegen onderzoek – met een nieuwe definitie van gezondheid. En die luidt: Gezondheid als het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. “Het verschil met de WHO-definitie is dat in dit concept de potentie benadrukt wordt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte,” vertelt Huber. “Daarbij zijn persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven net zo belangrijk.”

meer lezen: http://www.louisbolk.org/nl/voeding-en-gezondheid/onderzoek-integrative-medicine/nieuw-concept-gezondheid

homeopathie en mannen

whaw

 

 

     Natuurlijk gezond: ook voor mannen!

 

Waarom homeopathie?

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze waarbij het zelfherstellend vermogen van de mens wordt gestimuleerd. Homeopaten kijken naar de hele mens, niet alleen naar de klacht of de ziekte. Het natuurlijk herstellende vermogen kan zijn aangetast door erfelijke belasting, maar ook door acute ziektes, chronische ziekte of heftige gebeurtenissen in iemands leven. Ook langdurig gebruik van medicijnen of verkeerde voeding kan het herstelvermogen van het lichaam verminderen. Met homeopathie wordt de oorzaak van ziekte en klachten aangepakt en genezing bevorderd.

Waarvoor bezoeken mannen een homeopaat?

De lijst met klachten waarvoor mannen naar een homeopaat gaan is lang. Vaak zien homeopaten mannen in hun praktijk met schimmelinfecties, eczeem en terugkerende voorhoofdsholteontsteking. Daarnaast komen klachten in het bekkengebied voor: prostaatklachten, terugkerende blaasontsteking,erectieproblemen, impotentie en onvruchtbaarheid. Ten slotte zoeken mannen ondersteuning bij klachten als slapeloosheid, stress, burn-out, concentratiestoornissen en midlifecrisis. Lees verder “homeopathie en mannen”

depressie

Depressie Depressie is  een veel voorkomend probleem. De World Health Organization (WHO) verwacht zelfs dat depressie één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in 2020 zal worden. Het is een van de  aandoeningen die veelvuldig door homeopaten wordt behandeld. Onderzoek bevestigt de positieve ervaring die homeopaten hebben in het behandelen van patiënten die lijden aan een depressie.

Lees het rapport link.